Bijdrage MDA Nederland

Magen David Adom (MDA) levert medische noodhulp aan iedereen in Israël. De vrijwillige en professionele hulpverleners van MDA in Israël staan dag en nacht klaar voor de slachtoffers van ongevallen, aanslagen en andere medische noodsituaties. Ze zijn multi-inzetbaar; ze werken meestal zowel op een reguliere ambulance als op een MICU (mobiele intensive care unit) en geven daarnaast scholing of werken op de alarmcentrale. De hulpverleners zijn ook als vrijwilliger oproepbaar.

MDA Nederland steunt dit levensreddende werk door het werven van fondsen om MDA Israël te voorzien van:

Bouw en onderhoud ambulancestations

MDA Nederland schenkt middelen voor de bouw, renovatie en onderhoud van ambulance-stations in Israël. Zo is er jaarlijks onderhoud nodig aan bijvoorbeeld riolering, afwatering en tuinen. MDA Nederland heeft bijgedragen aan de bouw van: MDA Station Petach Tikva, Yavne, Netivot, El-Ad, Fureidis, Baqa al-Gharbiya en de renovatie van de stations in Ma?alot en Hazor Ha?Glilit. In het najaar van 2017 hoopt  MDA Nederland bij te kunnen dragen aan een station in Hod Hasharon. Meer informatie hierover vindt u hier.

Schenking ambulances en scooters

MDA Nederland schenkt ambulances en/of scooters. Ook de scooters zijn uitgerust met materialen voor allerlei acute hulpverlening. De scooters kunnen in het drukke verkeer en in smalle straten snel ter plaatse zijn. MDA Nederland heeft de afgelopen jaren diverse ambulances geschonken en hier bijzondere donaties voor ontvangen. Zo rijden er ter nagedachtenis aan twee trouwe donateurs nu ambulances in Fureidis en Hazor Ha?Glilit. Meer informatie over bijzondere schenkingsvormen vindt u hier.

 

 


Medische materialen

MDA Nederland levert diverse medische materialen aan MDA in Israël. Zo komt het merendeel van de medische handschoenen die door MDA in Israël gebruikt worden uit Nederland. Daarnaast worden er injectienaalden en defibrillatoren aangeschaft. Ook wordt er bijgedragen aan een medische basisuitrustingen die MDA paramedici en vrijwilligers kunnen gebruiken om snel ter plekke medische zorg te verlenen.

Bloedbank

MDA is verantwoordelijk voor de Nationale Bloedbank in Israël. Door het hele land wordt bloed afgenomen, ingezameld en verwerkt. Jaarlijks worden 280.000 bloedeenheden opgehaald door vrijwilligers. Ruim 90% wordt gegeven in speciale bloedbankbussen. De overige 10% wordt in de daartoe ingerichte kamers van MDA Eerste Hulp stations gegeven. MDA Nederland levert diverse medische hulpmiddelen voor de Nationale Bloedbank en draagt bij aan de toekomstige ondergrondse bloedbank in Ramlah waar onlangs de eerste steen voor gelegd is.

Jeugdvrijwilligers

MDA in Israël heeft een ambulance-programma voor jongeren opgezet om hen te laten ervaren hoe het is om op een ambulance in Israël te werken. MDA Nederland begeleidt Nederlandse jongeren die hier voor een periode van een aantal weken aan deelnemen. Meer informatie over het programma vindt u hier.

Extra acties voor calamiteiten

MDA Nederland reserveert jaarlijks geld voor calamiteiten in Israël, die helaas regelmatig voorkomen. Zo braken er eind november branden uit in verschillende Israëlische steden. Nazareth. Haifa, Zichron Ja?akov en de heuvels van Jeruzalem en omgeving zijn getroffen. Duizenden mensen zijn geëvacueerd uit hun huizen en buurten. MDA verleent continu medische hulp aan een ieder die dit nodig heeft en verleent ook steun aan de families die in de opvangcentra moeten verblijven. In de eerste twee dagen zijn meer dan 200 extra ambulancesritten ingezet (gemiddeld $1.000 per ambulance per dag). MDA Nederland heeft dit ondersteund met een extra bijdrage.