1 november 2017 – Het Rode Kruis heeft vandaag, tijdens de presentatie van een onderzoek naar de rol van de hulporganisatie tijdens de Tweede Wereldoorlog, aan slachtoffers en nabestaanden “diepe verontschuldigingen” aangeboden voor de handelswijze van het bestuur ten tijde van de oorlog. Het toenmalige bestuur heeft gefaald; het verzaakte te handelen volgens het belangrijkste grondbeginsel van het Rode Kruis, menslievendheid. Het kwam niet op voor de meest kwetsbaren die in deze periode de hulp van het Rode Kruis het hardste nodig hadden, namelijk  de Joodse gemeenschap, Roma en Sinti en politieke gevangenen. Het huidige bestuur biedt daarom zijn excuses aan. Het Rode Kruis trekt lering uit het verleden en neemt een aantal maatregelen om de lessen uit het onderzoek in de organisatie te borgen voor de toekomst. Zo zal het een ‘moreel beraad’ instellen, een externe ethische commissie, om de hulpverlening van het Rode Kruis op gezette tijden kritisch te beoordelen. Daarnaast worden in de vereniging workshops aangeboden om hulpverleners, bestuurders en medewerkers bewust te houden van hun bijzondere verantwoordelijkheid als Rode Kruis vrijwilliger of -werknemer. [lees hier het volledige persbericht]

IN MEMORIAM ILANIT BLITZ – Op 29 april j.l. is op de leeftijd van pas 24 jaar Ilanit Blitz z.l., dochter van ons bestuurslid Nannette Blitz, na een heel dappere strijd tegen agressieve botkanker, te midden van haar naasten overleden. Ilanit was zo gemotiveerd om haar studie geneeskunde, die ze bijna had afgerond, te voltooien. Zelfs tussen de chemokuren in heeft ze doorgewerkt aan haar wetenschappelijke stage. Haar droom, neuroloog worden heeft ze helaas niet kunnen verwezenlijken.

Ilanit heeft niet alleen tweemaal in Israël  als jeugdvrijwilliger op de ambulance gewerkt via ons jeugdvrijwilligersprogramma. Ze heeft ook geholpen het programma in Nederland verdere bekendheid te geven onder andere onder medische studenten. MDA en Israël waren heel erg belangrijk voor haar. Gelukkig kon haar laatste wens, nog eenmaal Israël bezoeken, met behulp van MDA in vervulling gaan. Ze heeft er nog zo van genoten in haar geliefde land te zijn. Een week voor haar overlijden kwam ze terug in Nederland. Op haar lewaja (begrafenis) waren MDA vertegenwoordigers aanwezig. Een van hen, professor Eilat Shinar, directeur van de bloedbank, heeft daar een aangrijpende toe­spraak gehouden.

We wensen Nannette, Marcel, Noam en verdere familie en vrienden heel veel kracht om dit ondraaglijke verlies te verwerken. Moge haar ziel gebundeld worden in de bundel van het eeuwige leven.

Juni 2017 – MDA geeft steeds vaker workshops over Multi Casualty Incidents voor organisaties van over de hele wereld, zo ook vanuit Nederland. De organisaties die begin dit jaar deel hebben genomen, waren zeer onder de indruk. Want ook hier in Nederland kan er nog veel geleerd worden van de manier waarop met name de pre-hospitale keten (de eerste medische noodhulp) georganiseerd is. Meer hierover en een uitgebreid verslag van het bezoek, verscheen in het Vakblad Ambulancezorg en leest u hier.

20 februari 2017 – Correspondent Alfred Muller geeft in het Reformatorisch Dagblad een mooi beeld van hoe het er achter de schermen aan toe gaat bij Magen David Adom in Israël: “Sinds meer dan honderd jaar verleent de Rode Davidster in Israël hulp bij incidenten. Een kijkje achter de schermen bij de commandocentra in Kiryat Ono en Jeruzalem….” lees verder

25 november 2016 – Onlangs  is het nieuwe ambulance station van Magen David Adom (MDA) – Rode Davidster/Israëls Eerste Hulp organisatie – geopend in de Israëlisch-Arabische stad Baka al-Gharbiya. De bouw van het station is gefinancierd met donaties van MDA Nederland. Door de strategische ligging van het nieuwe station tussen twee centrale snelwegen, Route 6 en Route 9, wordt Eerste Hulp en medische noodhulp beter toegankelijk en sneller bereikbaar voor de 35.000 inwoners van de stad en de regio. De vrijwilligers en professionals die op het station werkzaam zijn, houden zich ook bezig met humanitaire activiteiten zoals het inzamelen en verspreiden van voedselpakketten en het geven van Eerste Hulp cursussen op lokale scholen. Lees verder….

????????????????????????????????????

8 juli 2016 – MDA Israël toont solidariteit met de mensen in Frankrijk en het Magen David Adom Overseas Volunteers Program bestaat 25 jaar. Voor actuele informatie over het werk van Magen David Adom in Israël kunt u terecht op https://www.mdais.org/en/ en https://www.facebook.com/mdaonline.

10 april  2016 – Paula Gruber was een donateur van MDA Nederland die meerdere malen zeer mooie stukjes over MDA geplaatst kreeg in het NIW. Ellis en Christine van Baalen schreven dit In memoriam.

10 april  2016 – MDA-Hulpverleners zijn snel ter plekke om hulp te bieden. Onder andere bij steekincidenten. Dit filmpje laat zien hoe dat gaat: klik hier.

31 januari 2016 – Onze vrijwilligster Serena is nu voor de advance course in Israël. Zij hielp afgelopen week direct na een terroristische aanval nabij Jeruzalem. Lees meer over haar ervaringen (in het Engels) op onze pagina vrijwilligers. 20 maart 2016 – Al ruim een half jaar zijn er steeds opnieuw aanslagen met messen in Israël.Dit filmpje doet verslag van de terroristische aanval op de boulevard bij Jaffa op 9 maart jongstleden. MDA hulpverleners vertellen hoe ze op hun MDA scooter snel ter plekke waren en 3 levens redden. Een scooter kost 15000 euro. Met uw donatie kunnen we nog meer scooters kopen.

10 maart 2016 – Sinds 13 september 2015 heeft Israël te maken met toenemend geweld door vooral aanvallen met messen (stabbing attacks). MDA hulpverleners hebben sindsdien 344 slachtoffers ter plekke medische hulp verleend. 33 mensen zijn helaas overleden, 100 waren zwaar gewond en de anderen hadden diverse verwondingen. Tot op de dag van vandaag gaan de aanvallen door en is de medische hulp door MDA zeer noodzakelijk.

6 december 2015 – Op donderdagavond 12 november organiseerde MDA Nederland voor haar donateurs en vrijwilligers in Amsterdam een avond om ook persoonlijk uit te leggen waarom donaties en vrijwilligers vanuit Nederland zo belangrijk zijn voor MDA in Israël. Een verslag van deze avond kunt u hier lezen.